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한식 분야의 듀이십진분류법 수정 전개 방안에 관한 연구

A Study on Developing Modifications to the Dewey Decimal Classification for Korean Foods

한국문헌정보학회지 / Journal of the Korean Society for Library and Information Science, (P)1225-598X; (E)2982-6292
2011, v.45 no.1, pp.29-49
https://doi.org/10.4275/KSLIS.2011.45.1.029
정연경 (이화여자대학교)
최윤경 (이화여자대학교)
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초록

한식은 세계화의 충분한 잠재력과 가능성을 갖고 있으며 한식의 다양성과 특수성이 국가경쟁력을 제공하는 국가 홍보 전략의 하나가 될 수 있다. 이를 위해서 가장 먼저 바탕이 되어야하는 것이 한식과 관련해서 쏟아져 나오는 정보의 조직화이다. 따라서 본 연구는 한식에 관한 자료의 분류 현황 및 사례 분석을 바탕으로 한식이 문헌분류표에 반영된 정도와 앞으로 개선되어야할 사항을 파악하고 DDC의 수정 전개안의 제안을 통해 DDC 22판 개정의 근거와 국내 도서관의 DDC 수정 전개 활용을 제공하고자 하였다.

keywords
한식, 분류체계, 듀이십진분류법, 문헌적 타당성, 정보조직, 수정전개 분류표, Korean Food, Classification, Dewey Decimal Classification, Literary Warrant, Information Organization, Modified Classification System, Korean Food, Classification, Dewey Decimal Classification, Literary Warrant, Information Organization, Modified Classification System

Abstract

Based upon its variety and specialties, Korean food has the potential power to become globalized, and a national public relations strategy for global competitiveness. In this process, a proper organization of information about Korean foods should be given a priority. The purposes of this study are to analyze the classification status and case studies of Korean foods in Korean libraries, to understand how much Korean foods are represented in the classification scheme and what should be improved, and to suggest a modified expansion of DDC 22. In so doing, an attempt is made to provide some evidences of the revision of DDC 22 as well as useful practices of modified DDC 22 in Korean libraries.

keywords
한식, 분류체계, 듀이십진분류법, 문헌적 타당성, 정보조직, 수정전개 분류표, Korean Food, Classification, Dewey Decimal Classification, Literary Warrant, Information Organization, Modified Classification System, Korean Food, Classification, Dewey Decimal Classification, Literary Warrant, Information Organization, Modified Classification System

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